Prirodan osmijeh najljepše je što možemo vidjeti na djetetu prilikom fotografiranja, no vrlo često se možemo susresti sa situacijom kada dijete jednostavno ne želi surađivati. Rezultat tome su neprirodni kiseli osmjesi i  nezadovoljstvo djeteta. Često dolazi do toga jer se dijete osjeća prisiljeno na fotografiranje umjesto da u njemu zaista uživa.

 

 

Ništa tako moćno, tako snažno ne otkriva čovjekovu narav kao smijeh. (Goethe)

Fotografi koji su upoznati s fotografiranjem djece znaju kako su najbolje fotografije one, u kojima se vidi karakter djeteta. Svako je dijete različito i posebno na svoj način; ima živahnih, stidljivih, malih šaljivdžija ili vragolana, ali svako je prekrasno na svoj način. Dobra fotografija to bi  trebala i prikazati, a nema boljeg način da se prikaže, od iskrenog osmijeha djeteta.  Iskren osmijeh i ne mora biti toliko teško za postići, no postoji jedno jasno pravilo. Nikada ne tjerajte djecu da se automatski nasmiju na uzvik „smiješak“ prilikom poziranja na fotografijama. To djeci nije zabavno, osmijeh nije iskren, već primoran, a to se jasno vidi i na fotografijama.

 

 

Zabava prije svega

Iskren osmijeh kod djece je onaj koji je proizašao iz osjećaja zadovoljstva. Posao fotografa je da zabavi dijete i iz njega izmami upravo takav osmijeh. Samo poziranje i uzvici „smiješak“ u ovom slučaju nisu dovoljni. Pokušajte smisliti aktivnosti u kojima će djeca uživati i tako zabilježiti njihove osmijehe.

Na plaži djeci možete predložiti da se prskaju s vodom, utrkuju bosi po pijesku. Rade anđele u pijesku ili plešu sa svojom braćom u plićacima. Aktivnosti je bezbroj, a svaka od njih kod djeteta će probuditi osjećaj zadovoljstva i razigranosti pa i samim time, vaše će fotografije to odraziti.

 

 

Od samog poziranja u parku, puno je bolja opcija da pustite dijete da se igra. Spuštanje niz tobogan, ljuljanje na ljuljački ili klackanje na klackalici dati će mnogo bolje rezultate.

 

 

 

U sve te aktivnosti možete uključiti i cijelu obitelj. Možete predložiti da svi stanu u istu liniju te skoče u isto vrijeme. Svima je pre zabavno kada vide rezultat i smiješne izraze lica prilikom skoka.