Anksioznost vezana uz fotografiranje vjenčanja sve je prisutnija, a povezana je s porastom društvenih medija i njihovim standardima savršenstva. Osobe koje se suočavaju s ovim strahom često se više brinu o konačnim fotografijama nego o samim trenucima. Uobičajeno je da se većina parova osjeća neugodno ili tjeskobno zbog poziranja za fotografije. Ono što dodatno produbljuje tjeskobu je pretjerana samokritičnost u vezi s vlastitim izgledom i težnja za savršenstvom u fotografijama.

Istražili smo i napisali nekoliko savjeta za borbu protiv anksioznosti fotografiranja vjenčanja:

1. Određivanje prioriteta kako se želite osjećati na dan vjenčanja

Važno je da parovi razjasne što njihovo vjenčanje zaista znači njima i njihovom partneru. Bitno je voditi razgovor i definirati prioritete te osmisliti kako se žele osjećati tog dana. Jednostavno biti svjestan društvenih pritisaka koji bi mogli utjecati na njihov dan vjenčanja je korak u pravom smjeru. Ako fotografije predstavljaju izvor stresa, parovi mogu razmotriti ograničavanje fotografiranja s obitelji ili fokusiranje na trenutke u kojima se osjećaju opušteno i ugodno.

Koprivnica, vjenčanja, fotografije, crno-bijela fotografija

2. Reći “ne” filterima

Postoje razni filteri koji su već popularni na Instagramu i TikToku, poput filtera koji zamućuju teksturu kože, filtara za oči inspiriranih poznatim osobama poput Ivane Knoll ili filtera koji dodaju lažne trepavice. Umjesto toga, treba naglasiti važnost autentičnosti i stvarnosti u svojim fotografijama. Iako se mnogi oslanjaju na filtere, mi ističemo da je moguće izrasti iz njih.

 

3. Postavljanje ograničenja na stvaranje sadržaja

Nedavno vjenčanje jednog para donijelo je pitanje fotografiranja vjenčanja i njegove važnosti u današnjem digitalnom dobu. Iako su se neki od njih osjećali nesigurno zbog potrebe za savršenim fotografijama, istovremeno su shvatili da žele sačuvati dragocjene trenutke vlastitog vjenčanja. Unajmili su profesionalnog fotografa, ali su odlučili ne forsirati previše fotografiranje i dopustiti spontanost tijekom događaja. Ovaj pristup pokazuje kako, iako su fotografije važne, parovi žele zadržati ravnotežu između dokumentiranja događaja i uživanja u trenutku. Naša je preporuka obaviti fotografiranje neki drugi dan kako bi se izbjegao stres i nervoza, a vaše fotografije bile na najvišoj mogućoj razini. Puno je lakše opustiti se, smijati i zabaviti pred kamerom kada znate da vas gosti ne čekaju i ne morate žuriti da sve stignete.

Vir, Crvene stijene, vjenčanje, fotografije mladenaca

4. Sklanjanje društvenih mreža na dan vjenčanja

Donošenje odluka o korištenju društvenih medija na dan vjenčanja može biti izazovno. Pogotovo kada ste aktivni na platformama poput TikToka, Instagrama i Facebooka. Mladenci trebaju razmotriti opciju za snimanje sadržaja prije ili nakon vjenčanja kako bi izbjegli opterećenje na sam dan. Svjesni smo kako seciranje fotografija može umanjiti doživljaj, naglašavajući važnost prihvaćanja i cijenjenja trenutaka onakvima kakvi jesu.

 

5. Vjerujte da će vaš fotograf ispoštovati vaše želje

Umjesto toga, buduće mladenke često unaprijed određuju koje trenutke žele zabilježiti na svom vjenčanju i aktivno komuniciraju svoje želje s fotografom. Važno im je osigurati da će biti uhvaćeni ključni trenuci koji im znače. Nakon što su te želje jasno izražene, ključno je povjeriti se profesionalcima i dopustiti im da obave svoj posao. To je primjer kako se možete osloniti na podršku, bilo da je riječ o članovima obitelji, prijateljima ili profesionalcima, kako bi olakšali vaš dan vjenčanja.

Koprivnica, vjenčanja, Crna gora, mladenci

6. Ne morate uvažavati tuđa mišljenja

Anksioznost oko fotografiranja vjenčanja često potječe ne samo iz unutarnjeg samokritičnog glasa, već i iz potrebe za odobravanjem i mišljenjem drugih. To može stvoriti dodatni stres i pritisak dok pokušavate zadovoljiti očekivanja drugih ljudi, uključujući i one koji imaju jasne stavove o tome kako bi trebalo izgledati vaše vjenčanje. No, važno je podsjetiti se da nitko osim vas samih ne poznaje vašu situaciju u potpunosti. Vi i vaš partner najbolje znate što je važno vama, a to je ono što treba biti prioritet. Sreća vas i vaših najbližih je ono što je ključno, jer ne možete udovoljiti svima, i to je u redu.

Dakle, dok se pripremate za vaše vjenčanje, osigurajte da se fokusirate na vašu sreću i radost tog posebnog dana. Vjenčanje je prilika za stvaranje nezaboravnih trenutaka i slavlje vaše ljubavi s obitelji i prijateljima. Bez obzira na sve tehničke detalje poput fotografija, najvažnije je da se osjećate ispunjeno i da uživate u svakom trenutku tog posebnog dana koji će ostati urezan u vašim sjećanjima zauvijek.