S obzirom  na to da je fotografiranje suradnja subjekta i fotografa, kao klijent potrebno se adekvatno pripremiti za fotografiranje poslovnih portreta imajući na umu sljedeće stavke:

Odjeća

Kod poslovnih portreta odjeća mora biti u skladu s vašim ciljevima. Svako zanimanje ima svoju radnu odjeću koja jasno komunicira čime se bavite. Stoga, ako je bitno da vašim poslovnim portretima pokažete čime se bavite, nije loše nositi radnu odjeću. Što se ostalih odjevnih kombinacija tiče, bitno je odabrati više formalne, ali jednostavne kombinacije. Kod žena košulje ili bluze sa sakoima s eventualno ne upečatljivim nakitom, dok kod muškaraca košulje, odijela ili formalna majica neutralnih tonova.

Nakit

Što se samog nakita tiče, za stvaranje osjećaja povjerenja, bitno je uspostaviti tzv. “eye contact” tj. kontakt očima. To znači da je bitno da fokus na vašoj poslovnoj fotografiji bude na vašem pogledu pa je preporuka da nakit izostavite ili neka on bude minimalan. Sat ili jednostavna narukvica su u redu.

Šminka

Šminka je ženama vrlo bitna stavka zbog koje se osjećaju samopouzdanije. Kod spremanja za fotografiranje poslovnih portreta, uvijek vrijedi pravilo: manje je više! Lagani mat puder (ako je zaista nužan), šminka na području očiju je poželjna kako bi se oči naglasile, ali ne u jarkim tonovima. Maskara i sjenilo u nude nijansama odličan su odabir! Ako je potrebno, moguće je i angažirati profesionalnog vizažista kako bi vas najbolje pripremio za fotografiranje i naglasio vaše prirodne atribute. Za muškarce također je moguće dogovoriti šminkera. Svi dodatni nedostaci rješavaju se tijekom obrade fotografije.

Kosa

Kosa, posebno kod žena vrlo je bitna u konačnom ishodu. Općenito je za fotografiranje najbolje koristiti stil frizure na koji ste navikli i za koji znate da vam dobro stoji, bez eksperimentiranja na sam dan snimanja. Lagano uvijena kosa ili isfenirana odličan su odabir, ali pazite! Bez previše lakova i preparata za učvršćivanje jer je tada kosa sjajna i na fotografijama djeluje masno. Što se muškaraca tiče, potrebno je da kosa bude uredno ošišana i zaglađena a brada svježe obrijana, na sam dan fotografiranja portreta.

Naočale

Naočale je u većini slučajeva bolje izbjegavati kako bi bio moguć izravan kontakt očima i kako bi se izbjegli eventualni odbljesci od stakla.

Retuširanje

Bubuljice i nedostaci- eventualni nedostaci kao što su bubuljice, masna koža ili crvenilo uklanjaju se u procesu obrade fotografije. Svaki pokušaj da se one zamaskiraju puderom i korektorima može samo otežati taj proces.

Poziranje

Poza – pokažite svojim stavom da ste otvoreni za razgovor i da posvećujete sugovorniku punu pažnju. To postižete izravnim gledanjem u kameru, te okruženje u kojem se ne vidi vaša prezaposlenost za računalom ili telefonom.

 

Za više informacija o fotografiranju poslovnih portreta te zašto su oni bitni možete pročitati ovdje.