Zamislite da tražite radnika. Pregledavate prijave, tražite ljude na LinkedIn-u, listate prijavljene na burzama. Koje su vaše prve brige?

Pretpostavljamo da ćete htjeti znati kome možete vjerovati da ima stvarne vještine i iskustvo u onome što tražite – a ne samo da izgleda kao da zna. Željet ćete nekoga tko je kompetentan i samopouzdan, tko može obaviti posao unatoč nepredvidivim izazovima. I više nego vjerojatno, želite nekoga s kim je lako surađivati i naravno da daje maksimum tamo gdje je to potrebno (na primjer, u pregovorima ili prodaji).

Ispostavilo se, to nisu stvari koje prosuđujete isključivo iz nečijeg životopisa.

Prema istraživanju psihologa s Princetona, dr. Aleksandru Todorovu, prve dojmove o tome skupljate u roku od desetinke sekunde nakon što ste vidjeli fotografiju te osobe. U sažimanju godina istraživanja u svojoj knjizi Nominalna vrijednost spominje: neodoljivi utjecaj prvih utisaka, kad vidimo lice, naš mozak brzo i automatski prosuđuje koliko su pouzdani, kompetentni, ekstrovertirani i dominantni.

Drugim riječima, nesvjesno i automatski procjenjujete sve što tražite na nekoj osobi već s njene fotografije, prije nego što pročitate prvi redak koji je napisala. Na temelju signala na fotografiji, mozak kategorizira ljude na temelju stereotipa i kulturnih normi, a ti dojmovi mogu predrasuđivati naše donošenje odluka, a da ni sami nismo svjesni pristranosti.

To je naša automatska reakcija na lica. Svi to stalno rade. To uključuje i ljude koji gledaju vaše fotografije.

A ti dojmovi utječu na odluke donesene dugo nakon stvaranja dojma.

Razina utjecaja ovisi o određenim crtama lica i izrazu lica, a ti su dojmovi izuzetno usklađeni u kulturnim skupinama.

Sada je istraživanje također pokazalo da ne postoji stvarna veza između crta lica i osobina ličnosti. Nije moguće točno predvidjeti osobnost osobe na temelju oblika i drugih značajki njezina lica. Iako mnogi tvrde da je to istina, to je razotkriveno mnogo puta od 1700-ih, uključujući nedavno i dr. Todorov.

Stoga je fascinantno da, unatoč činjenici da ne postoji stvarna veza između crta lica i osobnosti, naš mozak i dalje iznosi te pretpostavke.

Ovo je važno znati želite li zaposliti ili biti zaposlen. Prvi utisci mogu stvoriti pristranost dovoljno jaku da spriječe da Vas netko odabere jednostavno zato što je vaša fotografija poslala pogrešnu sliku o Vama.

Kako se istaknuti životopisom kod zapošljavanja?

Ažurirajte Vaš CV sa profesionalnom fotografijom kako bi stvorili najbolji mogući dojam u prvoj sekundi i istaknuli se ispred konkurencije. Pitate se kakvom fotografijom? Potreban Vam je poslovni portret, portret na kojem ćete izgledati pristupačno i samouvjereno. Više o poslovnim portretima pročitajte ovdje – Poslovni portreti.

 

Izvorni tekst preuzet sa robertreadphoto.com