“Možete li mi dati fotografije i u RAWu?” je pitanje koje fotografi često čuju od klijenata. U nastavku bloga možete pročitati zašto Vam ih ne daju i zašto ne bi trebali.

Što je RAW?

RAW su sirove datoteke/fotografije bez ikakvog procesiranja i obrade u kameri (Digitalni negativ). Kakve ih senzor kamere zabilježi, takve ih i sprema.

Ovaj ”sirovi” format sadrži neusporedivo veći broj tonskih vrijednosti što omogućuje vrlo veliku mogućnost manipulacije snimljenih informacija. Upotreba RAW formata fotografima omogućuje snimanje fotografija šireg dinamičkog opsega, što znači da će na takvim fotografijama biti zabilježeni svi tonovi – od najtamnijih do najsvjetlijih.

Prednost JPEG datoteka je što su to gotove fotografije, spremne za upotrebu (isporuku, obajvu, print), ali sadrže puno manje podataka te imaju puno manju mogućnost manipulacije/obrade.

RAW ili ne obrađene fotografije?

U mnogo slučajeva kada klijent pita za sirove fotografije misli na ne obrađene fotografije. Kao što smo gore naveli RAW sadrži najviše informacija te nije spreman za upotrebu bez dodatne obrade, a npr. JPEG je već procesirana fotografija u kamere te je spremna za upotrebu odmah nakon precivanja iz kamere.
Neki fotografi u svojim paketima nude i neobrađene fotografije te se kod toga misli na JPEG koji kao klijent možete koristiti bez dodatnog softwarea za otvaranje i obradu RAW datoteka.

 

Zašto fotograf nebi trebao davati neobrađene datoteke?

Kao klijent kad naručujete fotografije ne želite da Vam fotograf isporuči poluproizvod. Želite gotove fotografije koje su spremne za upotrebu.
Nijedan fotograf ne želi da mu loše fotografije predstavljaju brend. Neobrađene fotografije mogu biti loše, bez kontrasta, boja, oštrine. Obrada je dio cijelog procesa za koji je fotograf angažiran, posebice ukoliko je angažiran zbog svog prepoznatljivog stila.

Imate dodatnih pitanja u vezi RAW, JPEG ili nekog drugo formata datoteka? Pošaljite nam upit ili se pretplatite na naš newsletter kako bi Vas obavijestili o novim blog objavama.