Video postaje sve popularniji način izražavanja ne samo na društvenim mrežama, već i u svrhe marketinga, obrazovanja i zabave. Svi noviji smartphone-ovi imaju dovoljno dobre kamere za snimanje nekih jednostavnijih video sadržaja. U nastavku vam donosimo svu osnovnu potrebnu opremu za snimanje kvalitetnih video materijala.

Kamera

Za snimanje kvalitetnog video materijala najbitnija komponenta je upravo kamera. Ukoliko nemate kameru dovoljan vam je noviji smartphone s mogućnošću snimanja videa. Bez adekvatne kamere gotovo da je i nemoguće snimiti dobar sadržaj. Jedna od najvažnijih značajki koju vlog kamera mora imati jest autofokus. LCD ekran koji se možemo pomicati prema van (flip out screen) je dobrodošao jer vam olakšava posao, no oštrina videa je ključan parametar da bi stvorili kvalitetan sadržaj. Stariji Canon 70D ili noviji 80D modeli oduvijek su jedan od vodećih favorita za stvaranje YouTube zapisa a i u prihvatljivom cjenovnom rangu.

Ono što se veže uz kameru je i OSNOVNO ZNANJE O KAMERAMA. Morate biti upoznati sa postavkama kamere koju koristite i njenim mogućnostima. Bitno je imati znanje o samoj tehnologiji kamere jer se na taj način možete više posvetiti pričanju priče i manje vremena gubiti na tehničke stvari i otkrivanje mogućeg nastalog problema. Za početak smartphone s automatskim postavkama će olakšati posao.

photo adria koprivnica video

Stativ

Kako bi stabilizirali kameru na željeno mjesto i visinu bit će vam potreban Stativ. Stativ olakšava posao jer s njime možete namjestiti kameru u položaj koji vam najbolje odgovara, bez da se morate snalaziti sa policama i slično. Stativ je prenosiv i možete ga koristiti ako odlučite snimati sadržaj i izvan vašeg doma. Za snimanje u pokretu sve novije kamere ili smartphone uređaji imaju ugrađenu stabilizaciju, a kako bi snimka izgledala što stabilnije preporučujemo korištenje gimbala.

Mikrofon

Ako snimate vlogove ili tutorijale u kojem veliku ulogu ima vaš glas mikrofon je neophodan alat. Ne samo da se bolje čujete već i smanjuje pozadinsku buku kao što su vjetar, zujanje i slično. Postoje razni jeftini mikrofoni na tržištu za smartohone ili za dslr/mirroless kamere kojima se mogu postići solidni rezultati, osim profesionalaca nitko neće primjetiti razliku koristite li mikrofon za 50eura ili 200eura. Naprimjer, mikrofon Rode Video Micro je solidan izbor, odlične reputacije.

Snimanje video uradaka

Svijetlo

Ako snimate od kuće često ćete se suočiti sa problemom lošeg osvijetljena. Ako ne snimate tik do prozora odakle imate prirodnu svijetlost, vaš video neće biti dobro osvijetljen. Atraktivniji je sadržaj na kojem jasno vidimo ono što se događa, a to možete postići dodatnim osvjetljenjem koje možete montirati na kameri ili sa strane. Dobro svijetlo je uvijek nužno i uvelike doprinosi kvaliteti videa.

Obrada

S gore navedenim stvarima spremni ste za stvaranje video sadržaja. S obzirom kako sirovi sadržaji nisu iskoristivi za distribuciju odmah, potrebno vam je i adekvatno računalo ili aplikacija na smartphoneu za obradu video sadržaja. Gotovo svaki operativni sustav ima besplatnu aplikaciju za obradu videa koja će biti sasvim dovoljna za osnovne radnje obrade videa (Windows movie maker, Mac Os i Iphone: iMovie). Vrhunski ali besplatan software koji preporučujemo je DaVinci Resolve (Dostupan za Windows i Mac).

davinci resolve photo adria

 

Dodaci

S gore navedenom opremom spremni ste za snimanje! No potrebne su vam još neke sitnice i dodaci. Jedno od toga su memorijske kartice na koje zapravo snimate vaš sadržaj. Još jedna stvar koju je vrlo dobro imati je dodatna baterija za kameru. Ne želite da vam se desi situacija da snimate na otvorenom, baterija vam se isprazni, a vi nemate zamjensku. Morate prekinuti snimanje i nastaviti kada vam se baterija napuni, što nije najbolje rješenje.

Želite čitati više ovakvih blogova ili trebate pomoć oko pokretanja Youtube kanala? Obratite nam se pomoću Kontakt obrasca!